Verhalen uit de volgwagen

Verhalen uit de volgwagen

De wereld van de wielercoach


Atlas Contact, 2023


Sommige ploegleiders groeiden in het verleden uit tot legendarische personages in het wielrennen – denk bijvoorbeeld aan Kees Pellenaars, Peter Post en José De Cauwer. Toch heeft de functie een wat mysterieuze status. Want wat doet een ploegleider precies en hoeveel invloed heeft hij nu eigenlijk op het koersverkoop?


In dit boek spelen de mannen en de vrouwen die alles op alles zetten om hun renners op het podium te krijgen – in een sport waarin er meer mis kan gaan dan goed – de hoofdrol. Op meeslepende wijze vertelt Lidewey van Noord over succesvolle samenwerkingen en grandioze mislukkingen, over minutieuze parcoursverkenningen en snode scenario's, over tactische keuzes in het heetst van de strijd en over omgaan met de nukken van grote kampioenen. Verhalen uit de volgwagen zet de mensen die altijd in de coulissen staan in de spotlights en biedt zo een nieuw perspectief op de wielersport.


‘Wie Verhalen uit de volgwagen leest, leert dat de ware schoonheid van wielrennen schuilt in dat wat je niet ziet. En dat Lidewey van Noord de aangewezen persoon is die schoonheid voor het voetlicht te brengen.’ – Frank HeinenDe pers over Verhalen uit de volgwagen


‘Een mooi inkijkje in de krankzinnige wereld van de ploegleiders.’ – Gio Lippens


‘Interessante en verdiepende uiteenzettingen.’ – Trouw


Interview in Noordhollands Dagblad