Terug naar de natuur

Terug naar de natuur

Een pleidooi voor het herstellen van de banden met ons eten


Uitgeverij Volt, 2019


Als kind had Lidewey van Noord een hechte band met de natuur. Ze wilde boerin worden, had een eigen moestuin, kende de namen van vele planten en vogels en vond kikkerdril even fascinerend als koeien. Maar die band raakte ze ergens in haar tienerjaren kwijt.


Het verlangen om boerin te worden stak rond haar dertigste weer de kop op. Ze verhuisde naar het platteland, werkte maandenlang op boerderijen en leerde over zaaien en oogsten, fokken en doden. Het schokte haar te beseffen hoe ver wij verwijderd zijn geraakt van onze voedselbronnen en hoe verstrekkend de gevolgen daarvan zijn, niet alleen voor onze gezondheid, maar ook voor die van de natuur.


In Terug naar de natuur onderzoekt Van Noord de wisselwerking tussen mens en natuur aan de hand van uiteenlopende bronnen, persoonlijke ervaringen en interviews met boeren in binnen- en buitenland. Dit boek is een pleidooi voor het aanhalen van onze banden met de natuur, met ons voedsel en met degenen die dat voedsel produceren: de boeren.

De pers over Terug naar de natuur


‘Wie van deze complexe materie smakelijke chocola voor een breed publiek weet maken, is goed bezig.’ Nieuwe Oogst (de volledige recensie)


‘Wil je meer lezen over het verhaal achter het eten op je bord? Dan raad ik je dit boek zeker aan. Niet voor de hapklare antwoorden over wat je nu het beste kunt eten. Wel om je blik te verruimen en meer kennis over de banden die we (niet) hebben met ons eten.’ Triodos Bank (de volledige recensie)


Interview met Het Parool (volledig interview, 13 september 2019)


Dubbelinterview met Roanne van Voorst in De Morgen (volledig interview, 27 december 2019)


Een bespreking in NRC (16 januari 2020)